Nájomníci bytov v Ľubici si budú môcť svoje byty odkúpiť

30.11.2009 Kežmarok

Kežmarok 30. novembra (TASR) - Predstavitelia mesta Kežmarok a obce Ľubica dnes na tlačovej konferencii informovali, že sa po dlhoročnom spore dohodli na spoločnom kroku, ktorým je odpredaj mestských nájomných bytov do ...
Spor o bytovky, ktoré sú postavené na katastrálnom území obce Ľubica, ale vystavalo ich mesto Kežmarok, trvá už viac ako 17 rokov. \"Je to len prvý krok, kde sme vyšli v ústrety občanom, ktorí majú zmluvy v mestských nájomných bytoch, aby si mohli tieto byty odkúpiť a spravovať si ich sami, \" skonštatoval primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Dodal, že po zápise do katastra a vydaní súpisných čísel by sa tieto byty mohli odpredať majiteľom, \"počítam, že prvú bytovú jednotku by sme mohli odpredať v mesiaci február, marec. \"
Mesto za odpredaj bytov zinkasuje približne 166.000 eur (päť miliónov Sk. ). Po odkúpení bytov sa sami občania rozhodnú, do ktorého katastrálneho územia sa nahlásia. Bytovky ostanú vo vlastníctve Kežmarku, avšak vlastníkom pozemkov, na ktorých sú vystavané, bude naďalej obec Ľubica.
Určitým motívom pre vyriešenie tohto sporu bola aj snaha investora vybudovať na sídlisku parkovisko a garáže a tiež ďalšia investícia v podobe nových nájomných bytoviek. Kvôli tomuto sporu sa však na sídlisku nemohlo nič stavať. Hlavnou prioritou investora bolo aspoň sčasti vyriešiť spor medzi Ľubicou a Kežmarkom, aby tak dostal stavebné povolenie.
\"Moje zastupiteľstvo súhlasilo, že odovzdáme tých osem bytoviek bytovému hospodárstvu, s tým, že oni nám neblokovali prístupovú cestu k tým dvom vežiam, ktoré chceme stavať, a že súhlasili s tým, že môžeme stavať parkoviská, \" skonštatoval starosta obce Ľubica Otto Dovjak. Dodal, že pozemky sú vo vlastníctve obce Ľubica, ale cesty sú ešte stále vo vlastníctve Kežmarku.
Štajtlava uviedol, že problém celkového sporu je veľmi zložitý a jeho vyriešenie bude trvať ešte dlho. Je to z dôvodu, že názory medzi jednotlivými stranami sa vo viacerých bodoch rozchádzajú.
Súčasní nájomníci si budú môcť byty odkúpiť len v prípade, že nemajú žiadne nedoplatky a majú platnú nájomnú zmluvu. Na tlačovej konferencii uviedli, že ide o 215 až 220 nájomných bytov a budú sa odpredávať za štandardnú cenu, v priemere asi 1000 eur (30.128 Sk. ) za jednu bytovú jednotku.
 

Vyberte región